пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

День української писемності та мови

Уже стало традицією в Белеївській школі відзначати День української писемності та мови.
Дата 9 листопада була обрана невипадково. Свято писемності та мови приурочене до дня пам’яті Нестора Літописця, автора «Повісті минулих літ». Цей літопис – перша пам’ятка у Київській Русі, в якій відображена історія держави
та показано її розвиток на тлі світових подій. Нестор був ченцем Києво-Печерської лаври, а також одним із учнів Кирила та Мефодія – творців слов’янського письма.
От і сьогодні школа цвіла від розмаїття вишиванок, у яких прийшли наші учні. Школярі нашого закладу переглянули відеоролик до Дня писемності, провели «хвилинку-цікавинку», намагаючись довести всім, що мова – це серце нації і канва, на якій людина вишиває узори свого буття, це особистість, яка має обличчя, характер, темперамент, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє минуле і майбутнє, що мова – це невичерпна духовна скарбниця, до якої народ безперервно докладає свій досвід, розум і почуття. Пізнавальними для всіх стали і цікаві факти про українську мову, які підготували школярі у вигляді віршів та пісень.
Крім того, за традицією у цей день транслювався Всеукраїнський радіодиктант національної  єдності, до написання якого долучилися учні та вчителі нашої школи. Минулого року тема диктанту стосувалася української пісні, цьогоріч писали про мрії, які стають реальністю, коли цього щиро прагнуть. Кожен зміг перевірити свої знання орфографії, пунктуації та інших правил української мови.
Свято «День української писемності та мови» дуже важливе для українців, оскільки мова – це щось більше, ніж спадщина предків. У ній душа нашого народу та багатовікова історія.