понеділок, 22 квітня 2019 р.

Першоцвіт-2019

Весна! Пора року, яку ми з нетерпінням чекаємо. А найбільше радіємо, коли з-під землі починають виглядати проліски. Перше, що хочеться зробити із цим білосніжним дивом, – підійти і зірвати. Але коли рука тягнеться за ним, ми навіть не підозрюємо, на яку небезпеку наражаємо природу, бо хочемо вдихнути чарівний аромат і насолодитися прекрасною
миттю. Зірвемо ще кілька квіточок – і зберемо букетик, який поставимо у вазу. Мине кілька днів і викинемо його на смітник. То яка з цього користь?
Весняні квіти є досить уразливими. За короткий термін вони мають встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин. І якщо ми перериваємо розвиток рослини, на другий рік можемо не знайти її там, де зірвали.
Серед первоцвітів, які стрімко зникають в оточуючій нас природі зараз знаходяться усі види шафранів, диких тюльпанів, пролісків, а також цибуля ведмежа або черемша, сон-трава і білоцвіт. Це й зрозуміло, адже масове знищення первоцвіту і інших рідкісних рослин заради наживи призводить до зменшення кількості квітів, що охороняються законом, а подекуди до повного їх зникнення.
Щороку з середини лютого до кінця травня майже по всіх регіонах України, триває масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник звичайний, анемона звичайна, конвалія звичайна та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об'єкти рослинного світу у значних обсягах вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів. Як наслідок – навколо міст в природному середовищі ви вже не знайдете жодних первоцвітів.
З метою охорони ранньоквітучих реліктових і зникаючих рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України, та попередження правопорушень у цій галузі на Україні щорічно запроваджується проведення акції «Первоцвіт».
В рамках проведення цієї природоохоронної акції однією з основних її складових є пропоганда відмови від купівлі первоцвітів. Крім того, торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших. Активно йде розповсюдження інформаційних матеріалів, листівок, наліпок по місцях продажу ранніх квітів.
І насамкінець, торгівля первоцвітами – це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Тому, важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі. 
Як і в минулі році наша школа долучилась до цієї акції. Впродовж березня-квітня 2019 року було проведено ряд заходів: конкурс малюнків «Первоцвіт, первоцвіт, знов родився ти на світ...», класними керівниками було проведено виховні години, перегляд відеоматеріалів про першоцвіти, виховний захід «Першоцвіти – перші вісники весни».
Метою операції було залучення учнівської молоді до вивчення проблеми збереження першоцвітів, ознайомлення з рослинами, занесеними до Червоної книги України, рідкісними та зникаючими видами рослин, привернення уваги школярів до охорони ранньоквітучих рослин.