пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Вистава, яка нікого не залишить байдужим

На днях педагогічний колектив Белеївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів переглянув виставу «Солодка Даруся» за однойменним романом лауреата Шевченківської премії імені Тараса Шевченка Марії Матіос.
На сцені актори Івано-Франківського драмтеатру показали драматичне одкровення в пронизливій пісенній оздобі про долю простих людей на тлі і в контексті історичних подій у довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної України.
Вистава про те, як омріяні дитиною солодощі можуть перетворитись на гірку отруту, наймиліша людина — на ворога, любов — на прокляття.
А німота буває сильніша від найгучніших слів. Односельці вважають німу Дарусю божевільною та подейкують, що їй не можна... цукерок. А криється за тим страшна трагедія…
„Солодка Даруся” – вистава, що вразила всіх. Вразила своєю драматичністю, своєю правдивістю, суворим викриттям людської байдужості, заздрощів, ницості. Водночас в ній можна побачити трепетну любов дитини до тата і неньки, ніжність, радість дитинства. Скільки тем порушено в ній, як майстерно розкрито образ головної героїні, наскільки відшліфоване кожне слово, чисте, мов кришталева вода карпатських річок... Завдяки таланту акторів Івано-Франківського драмтеатру всі присутні перенеслись в маленьке село на березі Черемоша, відчули його холодні води, посиділи на кладовищі біля могили Дарусиного батька, відчули все те, що відчуває дитина, в якої відняли найдорожче... Очима дівчини ми побачили все. Страшно, боляче до сліз – але ніде правди діти. Цю стражденну правду з історії нашого народу повинні знати і пам’ятати всі ми, щоб Дарусине горе жило тільки на сцені, більш ніколи не сміючи повторитися в майбутті... Впевнені, що той, хто перегляне цю виставу, стане кращим. „Стражданнями душа вдосконалюється”... Так, завдяки таким виставам, ми вчимося бути Людьми.